Alltfler spelbolag på börsen

Förr i tiden var allt officiellt spelande statligt. Redan år 1715 anordnade staten ett lotteri för befrämjande av särskilt ändamål men det skulle dröja tills 1773 innan ett lotteri med återkommande dragningar infördes. När främst fotboll började spelas i mer ordnad serieform kom tipset, stryktipset hade premiär 1934. Namnet “stryk” kom sig av att tipparen skulle stryka de resultat man inte trodde på. Numer huserar tipset och Penninglotteriet under Svenska Spels hatt.

Ett annat större spelbolag AB Restaurang Rouletter tillkom 1963 och inregistrerade Cherry 1972. AB Trav & Galopp ATG är det kända spelarrangören för spel på hästar. Utöver dessa fanns företag som tillhandahöll olika spel på kaféer och liknande, som flipperspel och andra automatspel. Men därifrån till dagens spelföretag är steget inte långt. Det som numer har ett moderbolag med namnet Betsson AB har deltagit i en bolagskarusell där Cherryföretagen AB och även Net Entertainment AB haft betydande roller och numer är dotterbolag.

Betsson AB och NetEnt är ett par av de idag växande antalet spelbolag på börsen. Där finns också Mr Green och Unibet om man ser till företag med svenskintresse. På utländska börser som London finner man exempelvis Betfair Group och Playtech som kan sägas konkurrera med NetEnt. Överhuvudtaget kan man säga att spelbolagen på världens börser blir alltfler.

I spelbranschen har vi även Cherryföretagen AB som trots förändringar inom Betsson för knappt tio år sedan bedriver spel på restauranger och fartyg. Den initierade frågar sig hur det kommer att gå för detta spelbolag. Kommer det fysiska spelet att minska i och med tillgängligheten på nätet? Det kanske är läge att ta en koll om man nu ligger inne med aktier där?

Mängden nätkasinon blir hela tiden fler. Med de supportande företagen är det bara en fråga om strukturering och “know how” som behövs. Allting i övrigt finns där, bara att köpa paketet och starta. Nåväl, riktigt så enkelt är det väl inte men näst intill. Så förmodligen kommer det att introduceras fler och fler spelföretag på börsen. Troligen kommer utvecklingen att gå i den riktningen.