Börshandel på nätet

Då numer all handel med aktier sker elektroniskt är den därmed även tillgänglig på internet. Men det innebär dock att anslutning till en mäklare måste finns för att det ska gå att göra affärer. Men i stort sett är det inte svårare att få ett konto hos en börsmäklare än att öppna ett vanligt bankkonto. För större aktörer är den mer automatiserade handeln en möjlighet till blixtsnabba affärer. Algoritmisk handel eller robothandel är de termer som används på börsen för högfrekvenshandel. Denna överlåter själva handeln till ett program där allt sker efter automatik. Mäklarna i dessa fall är tränade att fungera som programmerade robotar precis som den programvara de använder. Internationella handlare använder elektroniken nästan som ett musikinstrument. Detta för att tillfredsställa så kallade “day-traders”, aktörer som jobbar för att handla in billigt och sälja dyrt. I dessa fall är elektroniken och nätets möjligheter ett måste. Den vanlige lille aktiespararen har inte riktigt samma behov av att elektroniken och uppkopplingen är snabb, det är ändå mäklaren som sköter ordergivningen.

Näthandeln i Sverige är dels uppknuten till Nasdaq Stockholm och den nordiska samarbetsorganisationen för börserna i Helsingfors, Stockholm, Köpenhamn, Oslo och Reykjavik. Den går under namnet NGM vilket står för Nordic Growth Market. Den intresserade kan med dagens teknik följa börsen varhelst denne befinner sig, bara en uppkoppling krävs. Det finns flera sajter som erbjuder service med aktuella kurser, index och annan viktig information. Med dagens snabba internetteknik kan kunden snabbt växla mellan olika grafer och presentationer över den eller den utvecklingen. Vilka aktiekurser går bäst, vila är bottennoteringarna? Förr fick köpare och säljare använda telefon om de nu inte stod på själva börsgolvet, nu räcker det med en knapptryckning.

2stos

Annan viktig information som finns att hämta på nätet är rapporter från företagen. Där kan den initierade studera siffrorna för bolagen som är noterade på börsen. Nästan direkt som en delårsrapport presenteras finns den tillgänglig på internet. Även de små aktiespararna gynnas av uppkoppling då de mycket bekvämt kan komma i kontakt med exempelvis Aktiespararna om de nu är knutna till dem, eller vilken annan organisation de nu önskar.