De bästa investeringsmetoderna

2tra

Beräkna, kalkylera, bedöma, analysera, penetrera med mera är alla ord som kan användas för den som står i begrepp i att göra en investering. Alla är sin egen lyckas smed heter ordspråket men tips och råd är alltid välkomna och skall beaktas. Sällan existerar den som bergsäkert går in i ett projekt och kommer ut ur densamma med fickorna fulla. Den där “klipparmentaliteten” som många eftersträvar kan lika gärna finnas i lotto eller lotteri. Investeringsmetoder bör vara långsiktiga och utföras grundligt. Kalkylering är a och o i denna skola, hur har utvecklingen för liknande projekt sett ut hitintills? Vad bör jag ta med i framtida beräkningar? En firma som finns i tillverkningsbranschen använder kalkylering för att se om man ska satsa på en ny produkt. Vad kostar investeringar i maskiner, behövs nya lokaler, hur ser marknadsanalysen för varan ut? Alla dessa frågor måste besvaras i en kalkyl. Visserligen blir det i mångt och mycket gissningar men dessa måste vara välgrundade.

Investeringsbedömningar måste göras av alla inom finanssektorn. Banker och andra förvaltare skall till sina kunder ge råd och riktningar för de investeringar de rekommenderar. Alla bör göra finansiella kalkyler, även privatpersoner som “bara” skall spara lite pengar. Även de bör ta reda på vad sparandet skall ge i slutändan, sparandet skall inte bara vara säkra, de bör även ge en viss avkastning.

Vill man hitta metoder för att kalkylera aktieköp kan man enkelt finna sådana strategier på nätet. En del förespråkare menar att beräkningen måste innefatta dividender, det vill säga aktieutdelning. Detta är det egentliga syftet med aktier, man investerar i ett bolag för att ta del av vinsten. Börsens köp och sälj är naturligtvis en annan sak, den återspeglar spelet som omger aktiehandeln. En del belackare menar att aktiespelet är detsamma som oddsindikatorerna på travet.

Ett av alla tips om hur man skall gå tillväga för att hitta bästa aktieaffärerna är att av olika listor göra grafer och diagram som då i slutänden skall visa var bästa investeringarna finns. Säkerligen en investeringsmetod så gott som andra. Magkänsla är även det en sorts kalkyl även om den ligger mycket mer åt gissningssidan än föregående.

Att ta del av nyhetsbrev är en annan strategi som inte skall föraktas. Att läsa tidningarnas omdömen och analyser på börssidorna är en sedan urminnes tider en gångbar metod. Strategi och investeringsmetod är även en fråga om omfattning. Att satsa en liten slant som de flesta småsparare i aktier gör ligger i en förskoleklass emedan de riktigt stora aktörerna spelar i universitetsligan, i en abstrakt jämförelse.

Men det räcker inte bara att kunna göra kalkyler efter givna scheman, de skall kunna läsas och förstås. Det krävs helt enkelt kompetens. Visst kan man lyckas i en affär när man säljer en vas som inköpts på loppis, för det tredubbla. Ett enda sådant avslut betyder inte att man är en lyckosam affärsman. För att bli riktigt erfaren i aktiehandel krävs just det: Erfarenhet. En del personer är så lyckligt funtade att man lär sig snabbt, andra tar längre tid på sig. Inget att misströsta för, tiden talar för det mesta i favör för den strävsamma, trägen vinner.