Investeringstips för erfarna investerare

För att kunna råda en erfaren investerare om hur denne skall investera måste man vara mer erfaren än den erfarne. En känd så kallad “stock picker”, person som kunde förutse hur en aktie skulle gå, var exempelvis Peter Lynch. Om denne och några andra av samma sort berättas i en bok av Mats Larsson med titeln “Edge”. Starten för denne Lynch var som för många som i likhet med honom “halkade in på ett bananskal”, i aktiebranschen. Ett enda lyckat köp som ledde till bekostade studier och djupare insikter i aktiemarknaden. Peter Lynch eller några av hans gelikar är sådana personer som har gedigna kunskaper och om de är beredda att dela med sig, värda att lyssna till även för den som anser sig erfaren.

 

Att vara erfaren kan även innebära att ha näsa för förstahandsuppgifter eller att skaffa dem. Att kunna lukta sig till när något skall ske. Men den som rör sig i sfären där förstahandsinformation kan skaffas rör sig även i gränslandet till insideraffärer. Som regel bör det vara minst två eller tre personer som handhar en olaglig insideraffär. Och då uppstår en situation som kan beskrivas i en boktitel av Nelson DeMille: “Tre kan bevara en hemlighet om två av dem är döda”.

 

Att vidare kunna råda eller tipsa erfarna investerare är troligen mycket svårt. Är man erfaren så vet man vad som är relevant och de vanliga ekonomijournalisternas slutsatser kan som regel avfärdas. Eller är det så som ordspråket säger: “Även en blind höna kan finna ett korn”.